D. Cameron je na historickej návšteve Kazachstanu, otvorí ropné polia

30.06.2013 Celý región

Atyrau 30. júna (TASR) - Britský premiér David Cameron priletel dnes na historicky prvú návštevu Kazachstanu, na ktorej spolu s kazašskými predstaviteľmi slávnostne uvedie do prevádzky doposiaľ najnákladnejší energetický projekt na svete - Kašaganské ropné pole pri severnom pobreží Kaspického mora - a podpíše viacero nových obchodných zmlúv.

Ako napísala agentúra Reuters, v Kazachstane ešte žiadny britský premiér na oficiálnej návšteve nebol, preto Cameronovu cestu ostro sledujú ľudskoprávne organizácie, ktoré vyzvali predsedu vlády, aby na rokovaní s kazašskými predstaviteľmi otvoril otázku porušovania ľudských práv v tejto postsovietskej republike.

Vláda Kazachstanu podľa vyjadrení v miestnych médiách vníma Cameronovu návštevu ako potvrdenie svojej legitimity i ako upevnenie svojej pozície rýchlo sa rozvíjajúce hospodárskej veľmoci. Cesta britského premiéra sa zároveň uskutočňuje krátko pred oslavami 73. narodenín dlhoročného prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva.

Nazarbajevovi, ktorý vládne v Kazachstane ostatných vyše 20 rokov, poskytuje poradenstvo konzultačná firma britského expremiéra Tonyho Blaira, pripomína Reuters.

"Veľmi si ceníme pozornosť zo strany dvoch britských premiérov - Tonyho Blaira i Davida Camerona. Oceňujeme a tešíme sa z podpory rozvinutých krajín," konštatoval kazašský minister zahraničných vecí Erlan Idrissov pred začiatkom oficiálneho programu návštevy britského premiéra, ktorý sa začína v pondelok.

Camerona sprevádza delegácia zástupcov britských firiem. Britsko-holandský ropný gigant Royal Dutch Shell má na projekte Kašaganských ropných polí podiel 16,8 percenta akcií. Doteraz sa na prípravu ťažby ropy, ktorá by sa mala začať v septembri, v tomto bohatom ložisku investovalo takmer 50 miliárd dolárov.

Británia sa čoraz viac upiera na obchod s rozvíjajúcimi sa ekonomikami mimo EÚ, ktorá prežíva dlhovú a menovú krízu.

Cameron v Islamabade pred odchodom do Kazachstanu novinárov pýtajúcich sa na problematiku ľudských práv ubezpečil, že sa nikdy nevyhýbal diskusii na zložité témy. "Vo všetkých vzťahoch, ktoré máme, nie je nič, čo by bolo mimo stola a my všetky takéto témy nadhadzujeme a diskutujeme o nich. To bude aj prípad Kazachstanu," povedal britský premiér.
 

Vyberte región